Ons verhaal
Quinta Revira Volta en de olijvenoogst van 2020

Quinta Revira Volta en de olijvenoogst van 2020

De meer dan 75 Galega-olijfbomen op ons land hadden aardig wat bloesems, zagen we in het voorjaar. Gedurende de zomermaanden werden dat mooie olijven.  Oktober naderde z’n eind, en we zagen dat de bewoners van ons dorp langzaamaan begonnen met het plukken van hun olijven.  Wij keken dat eens aan, en het begon ons, stadskneuters, ineens te dagen; hey, verrek, dat kunnen wij natuurlijk ook gaan doen!

Toen vervolgens ook nog eens bleek dat we een paar prachtige netten, die op de grond rond de bomen gelegd worden tijdens de oogst, om de olijven te verzamelen, bij de inboedel hadden overgenomen ( verstopt in een van de schuren, wel gezien, maar toen nog geen idee wat en waar die voor gebruikt konden worden) waren we om!

We doken, samen met opa, oma, tuinman Johnathan en z’n vrouw Freya de bomen in, en haalden er in een week tijd 380 kilo olijven uit.

Het was een behoorlijke klus, maar op deze manier hebben we wel al onze olijfbomen persoonlijk leren kennen. De ruim 50 liter olijfolie die we er uit gewonnen hebben smaakt heerlijk en eerlijk, immers onze bomen waren al dik 20 jaar niet bespoten en hebben gewoon geleefd van zon en regen. Er was al die tijd niemand geweest die de bomen onderhield.

Dit heeft een aantal bomen wel het leven gekost, sommige waren zo ernstig overwoekerd door klimplant Hedera dat ze, na het verwijderen van de woekeraar, zodanig beschadigd waren dat ze om vielen. We hebben onze olijfgaard uitgebreid met wat extra bomen om de gesneuvelde bomen te vervangen.

Dit jaar beloofd de oogst het dubbele te worden, alle bomen zitten tsjokvol!  Wat een beetje liefde, snoeiwerk en extra mest al niet kan doen. We verheugen ons nu al op de oogsttijd in oktober. Wie zin heeft om te komen helpen met oogsten, eind oktober 2021 is van harte welkom. De exacte data maken we tijdig bekend via de website. Wie wil,  kan zich bij ons aanmelden via de mail.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *