Quinta Revira Volta

Quinta Revira Volta; Het huis van de ommekeer

Toen wij eind 2018 door omstandigheden onverwacht in de mogelijkheid kwamen een lang gekoesterde abstracte, onhaalbare  en onrealistische droom, om te kunnen zetten naar een haalbaar en realistisch plan waren wij, op dat moment, de gelukkigste mensen op aarde of in ieder geval in Amsterdam.

De aanloop naar de omstandigheden die hier voor gezorgd hadden waren, naar het toen leek, niet de meest leuke, maar achteraf gezien was dat het beste wat ons ooit had kunnen overkomen.
Na 25 jaar keihard werken in de Horeca waren we het behoorlijk zat; de stress, de ratrace, de tol die het vroeg van onze fysieke, klaar waren we er mee.
Tijdens spaarzame vrije uurtjes en korte gewrochte vakanties in het mediterrane gebied, kwijlend bladerend door ons favoriete blad;  Côte Sud en zusje Côte Oueste, vol met de meest prachtige serene en inspirerende interieurs en dito omgeving waren we nu ineens in de gelegenheid om zelf zo’n paradijsje te gaan creëren.

Portugal: natuur, mensen, eten, rust

Het land waar we wilde neerstrijken was al bekend. Na vele omzwervingen door Frankrijk, Italië, Griekenland en Spanje kwamen we 17 jaar geleden bij toeval in midden Portugal terecht. Het was vanaf day one liefde op het eerste gezicht: de natuur, de mensen, het eten, de rust.  Hier zouden wij graag oud willen worden!

En toen? Oke, de droom kan dus waar gemaakt worden,  maar dan zitten we in Portugal, wat gaan we daar doen, hoe gaan wij daar overleven?  We hadden een buideltje geld waarmee we een pand konden kopen, en een kleiner buideltje waarmee we een verbouwing konden doen, maar dan waren de buideltjes toch echt wel leeg en op.

Het jarenlang kwijlend, dromend boven mediterrane interieur glossy’s hangen had bij ons wel voor een soort vaag omlijnd rudimentair plan gezorgd, dat onderdeel was geworden van “de droom” Wat wij wilde neerzetten was een mooi warm ingericht huis met heerlijke kamers die wij konden verhuren als Bed & Breakfast.  Maar het moest meer worden dan alleen dat, we wilden een plek creëren waar mensen elkaar konden ontmoeten, een plek waar muziek en lekker eten een voorname rol zouden spelen, een plek waar mensen kunnen ontspannen, ontdekken, bijtanken en even weg konden zijn van de dagelijkse stress.

Creativiteit, muziek, yoga en de natuur

Door de stressvolle horeca jaren heen waren wij inmiddels zelf ook op zoek gegaan naar manieren om te ontspannen. Wij vonden dit in creativiteit, muziek, yoga, meditatie, de natuur etc. Toen ons leven deze wending nam besloten we ook deze factoren te integreren in ons bedrijfsplan. We gingen daarom op zoek te gaan naar een plek/pand/locatie die ook ruimte zou kunnen bieden aan een zaal waar o.a. diverse soorten workshops  gegeven zouden kunnen worden, een bruiloft gevierd kon worden, reünies gehouden konden worden, of gewoon zomaar, een feestje om het leven te vieren.
Ook voor de creatievellingen wilden we een aparte ruimte  om  hun ei kwijt te kunnen, een multifunctionele ruimte die ook de mogelijkheid kon bieden om creatieve workshops te geven als keramiek, schilderen, sieraden maken etc.

Op zoek dus naar zo’n droom locatie. Maanden lang speuren op diverse internetsites bracht ons weinig.  Een aantal tochtjes naar Portugal om zelf te gaan speuren  leverde weinig op. Als we al iets vonden dat ons aansprak was het of te duur, of te oud en vervallen om binnen  ons restauratiebudget te vallen.
Op een regenachtige dag in Nederland zat ik op de computer weer eens vruchteloos wat makelaarssites in Portugal te bekijken, toen ik ineens dacht aan de site van Marktplaats. Ik meende dat ik daar ooit eens ook huizen te koop in het buitenland had zien staan.
Lang verhaal kort; ik klikte, klikte door op huizen te koop in Portugal, scrolde door het aanbod, en zag in eens HET huis voorbij komen!
Foto’s bekeken, op slag verliefd, gebeld met de ( Nederlandse!) eigenaresse, heel fijn gesprek gehad, bezoek gebracht, nog verliefder geworden, heel kort nagedacht, gebeld, geboden, onderhandeld, en een prijsakkoord gekregen!

Nu werd het echt tijd om knopen door te hakken. We verkochten ons restaurant en ons huis, zeiden familie en vrienden gedag en vertrokken op 17 februari 2020 met de auto naar Portugal, het grote avontuur in Nesperal, midden Portugal, tegemoet.

Een week later brak Covid uit, we waren, naar achteraf bleek, op het juiste moment vertrokken.